18 | Zorgproces : Beslisondersteuning : % Beslisondersteuning

Evanderlee-adminAdvies

Opvolging beslisondersteuning

Doel | wat

Aanbevelingen van de beslisondersteunende module volgt u vrijwel steeds op.

Rationale | waarom

Beslissingsondersteunende modules baseren zich vaak op evidence-based praktijkrichtlijnen. Door deze aanbevelingen op te volgen, kan de huisarts ervoor zorgen dat de geboden zorg gebaseerd is op wetenschappelijk onderbouwde informatie en best practices.

Stappenplan | hoe

Maak er een gewoonte van om de beslisondersteuningsmodule te raadplegen en de adviezen op te volgen

Benodigdheden | wie & waarmee

Beslisondersteuningsmodule

Achtergrondinformatie

Het belang van beslisondersteuning in de huisartsenpraktijk

Wat is beslisondersteuning? Beslisondersteuning in de huisartsenpraktijk verwijst naar digitale hulpmiddelen die zorgverleners helpen bij het nemen van beslissingen tijdens hun werk. In het Huisarts Informatie Systeem (HIS) kunnen meerdere modules voor consult-ondersteuning aanwezig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld patiëntspecifieke alerts tijdens het consult over diagnostiek, beleid of medicatie . Een ander voorbeeld is het NHG-Formularium, dat per aandoening een concreet medicatieadvies geeft op basis van de NHG-richtlijnen . Deze systemen – zoals NHGDoc of Medicom Smart combineren relevante patiëntgegevens met de actuele richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dergelijke software is ontwikkeld om huisartsen, praktijkondersteuners en assistenten te helpen sneller en beter beslissingen te nemen en fouten te voorkomen .

Waarom is beslisondersteuning belangrijk? De huisartsenzorg is de laatste decennia enorm breed en complex geworden. Er komen continu nieuwe richtlijnen en medische kennis bij . Geen enkele zorgverlener kan álle informatie uit het hoofd paraat hebben, zeker niet onder tijdsdruk. Beslisondersteuning biedt dan houvast door automatisch de meest actuele kennis toe te passen op de situatie van de individuele patiënt . Dit helpt om zorg volgens de laatste inzichten te bieden en belangrijke zaken niet over het hoofd te zien. Veel huisartsen erkennen de voordelen van zo’n systeem, omdat het hen attendeert op zaken waar ze anders niet altijd aan denken . Zo kan de software bijvoorbeeld waarschuwen dat een nieuw voorgeschreven medicijn niet samengaat met bestaande medicatie of mogelijk schadelijk is voor de nieren. Natuurlijk kún je dit zelf opzoeken, maar dat kost tijd – en je bedenkt zelf niet altijd alle gevolgen van je keuze.

Voordelen voor werkproces en patiëntenzorg Naast kwaliteitswinst levert beslisondersteuning ook tijdswinst en werkcomfort op. Routinecontroles worden vereenvoudigd doordat het systeem automatisch het patiëntendossier vergelijkt met de richtlijnen en alleen een signaal geeft als er een relevant verschil of urgent risico is . Moderne beslisondersteuning is steeds beter geïntegreerd in het huisartsensysteem: adviezen verschijnen direct in beeld en kunnen vaak met één klik worden opgevolgd . Dit vermindert de administratieve lasten, zodat de zorgverlener meer tijd aan de patiënt kan besteden. In feite fungeert het systeem als een extra paar ogen dat meekijkt en meedenkt.

Gemotiveerd en correct handelen Door beslisondersteuning centraal te stellen in de praktijk, weten medewerkers waaróm bepaalde werkwijzen nodig zijn en worden zij geholpen om deze correct uit te voeren. De achterliggende logica – vaak gebaseerd op landelijke richtlijnen – is direct inzichtelijk via de adviezen op het scherm . Dit maakt het makkelijker om beslissingen te onderbouwen en aan de patiënt uit te leggen. Bovendien vergroot het de uniformiteit binnen het team: iedereen volgt dezelfde actuele richtlijnen, ondersteund door dezelfde betrouwbare informatiebron. Het systeem is onafhankelijk en up-to-date, omdat het gevoed wordt door het NHG en wetenschappelijk onderzoek . Het uiteindelijke doel is dat zorgverleners met meer vertrouwen en minder werkdruk hun werk kunnen doen, terwijl de patiënt de best mogelijke zorg krijgt . Kortom, het gebruik van beslisondersteuning in de huisartsenpraktijk is van essentieel belang om veilige, effectieve en toegankelijke zorg te blijven leveren in een steeds complexere zorgomgeving.