122 | Zorgproces : Videoconsult : Videoconsult?

Bart van Pinxteren, SpinDokAdvies

Videoconsult mogelijk?

Doel | wat

Patiënten hebben de mogelijkheid om te beeldbellen.

Rationale | waarom

Beeldbellen bespaart uw patiënt reistijd. Een gesprek kan voor de patiënt in de eigen vertrouwde omgeving plaatsvinden, en kan helpen om het gesprek te vergemakkelijken.

Stappenplan | hoe

Op de website van de LHV vindt u adviezen  om beeldbellen te implementeren in uw praktijk.

Benodigdheden | wie & waarmee

  1. Desktop/laptop met camera.
  2. Beeldbelsoftware.

Achtergrondinformatie

Het is belangrijk dat huisartsen patiënten de mogelijkheid bieden om te beeldbellen om verschillende redenen:

Toegankelijkheid van zorg: Beeldbellen maakt het mogelijk om medische zorg te bieden aan patiënten die niet in staat zijn om fysiek naar de praktijk te komen, zoals mensen met beperkte mobiliteit, chronische aandoeningen, of mensen die in afgelegen gebieden wonen. Dit verhoogt de toegankelijkheid van zorg.

Tijd- en kostenbesparing: Voor zowel patiënten als huisartsen kan beeldbellen tijd besparen. Patiënten hoeven niet te reizen naar de praktijk, wat tijd en reiskosten bespaart. Voor huisartsen kan het efficiënt zijn om bepaalde consulten, zoals vervolgafspraken of het bespreken van testresultaten, via video te doen.

Vermindering van infectierisico: Tijdens periodes van epidemieën of pandemieën, zoals bij COVID-19, vermindert beeldbellen het risico op verspreiding van infectieziekten. Patiënten en zorgverleners kunnen op een veilige manier communiceren zonder fysiek contact.

Continuïteit van zorg: Beeldbellen maakt het mogelijk om de zorgcontinuïteit te waarborgen, zelfs als fysieke consulten tijdelijk moeilijk of onmogelijk zijn. Dit is belangrijk voor patiënten die regelmatige monitoring of follow-up afspraken nodig hebben.

Persoonlijk contact: Vergeleken met telefonische consulten biedt beeldbellen de mogelijkheid om non-verbale communicatie te observeren, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Dit kan belangrijk zijn voor het beoordelen van de emotionele toestand van een patiënt en kan bijdragen aan een beter begrip van hun gezondheidssituatie.

Snellere zorg: In sommige gevallen kan een snelle beoordeling via beeldbellen voorkomen dat een situatie verslechtert, omdat patiënten eerder contact kunnen opnemen. Dit kan helpen om acute gezondheidsproblemen op tijd te identificeren en te behandelen.

Vergemakkelijkt communicatie: Voor patiënten die het moeilijk vinden om zich uit te drukken via tekst of telefoon, kan beeldbellen een beter alternatief zijn. Het visuele aspect kan helpen bij het verduidelijken van symptomen of bij het uitleggen van medische adviezen.

Flexibiliteit: Beeldbellen kan flexibeler zijn, zowel qua timing als locatie. Dit kan huisartsen helpen om zorg te leveren buiten reguliere werkuren of op momenten dat het voor de patiënt het beste uitkomt.

Kortom, beeldbellen biedt een waardevolle aanvulling op traditionele zorgmethoden, waardoor de zorg toegankelijker, efficiënter en veiliger wordt voor zowel patiënten als zorgverleners.