Continuïteitsplan
Doel | wat
De praktijk beschikt over een continuïteitsplan dat beschrijft hoe te handelen bij uitval van ICT-systemen voor meer dan 2 uur.
Rationale | waarom
Het is belangrijk dat een huisartsenpraktijk een calamiteitenplan heeft voor het geval het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) of het Keten Informatie Systeem (KIS) niet werkt, omdat deze systemen essentieel zijn voor de dagelijkse gang van zaken in de zorgpraktijk.
Stappenplan | hoe
Ga na of dit via het HIS geregeld is (eventueel via de zorggroep) en bedenk hoe te handelen bij een calamiteit
- Neem contact op met de HIS leverancier
- Informeer alle medewerkers
- Stap over op papier.
- Bij herstel functie HIS, verwerk de informatie op papier en informeer de medewerkers opnieuw.
Benodigdheden | wie & waarmee
Het ontwikkelen van een effectief calamiteitenplan voor een huisartsenpraktijk vereist verschillende benodigdheden en middelen. Hier zijn de essentiële elementen en benodigdheden voor het proces:
- Projectteam
- Documenten en protocollen die relevant kunnen zijn voor noodsituaties, zoals medische procedures, contactlijsten en beleidsdocumenten.
- Voorbeeldcalamiteitenplannen die beschikbaar zijn via brancheverenigingen, overheidsinstanties of andere bronnen.
- Zorg voor een veilige opslagruimte voor belangrijke documenten en back-ups, inclusief de mogelijkheid om gegevens extern op te slaan in het geval van een fysieke noodsituatie zoals brand of overstroming.
- Een schema voor regelmatige updates en revisies van het calamiteitenplan om rekening te houden met veranderende omstandigheden, nieuwe risico’s of technologische ontwikkelingen.
Achtergrondinformatie
Hier zijn enkele redenen waarom een calamiteitenplan in dergelijke situaties van vitaal belang is:
- Continuïteit van zorg: Huisartsenpraktijken vertrouwen op hun elektronische patiëntendossiers en medische gegevens om de zorg te verlenen. Wanneer het HIS/KIS niet beschikbaar is, kan dit de zorgverlening ernstig verstoren. Een goed calamiteitenplan zorgt ervoor dat de zorg kan worden voortgezet, zelfs als het systeem niet functioneert.
- Patiëntveiligheid: Patiëntveiligheid is een topprioriteit in de gezondheidszorg. In noodsituaties moet een huisartsenpraktijk in staat zijn om toegang te krijgen tot kritische medische informatie en geschiedenis van patiënten, medicatielijsten en allergieën om de juiste zorg te kunnen verlenen. Een calamiteitenplan helpt ervoor te zorgen dat patiënten veilig blijven, zelfs zonder toegang tot het HIS/KIS.
- Juridische en ethische verplichtingen: Huisartsen hebben wettelijke en ethische verplichtingen om de zorg aan hun patiënten te blijven leveren, zelfs in geval van systeemstoringen. Het ontbreken van een plan kan leiden tot juridische en ethische problemen als de zorg niet adequaat wordt voortgezet.
- Communicatie met andere zorgverleners: Huisartsen werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals specialisten, ziekenhuizen en apotheken. Een calamiteitenplan kan ervoor zorgen dat er alternatieve communicatiemethoden en procedures beschikbaar zijn om deze samenwerking voort te zetten, zelfs als het elektronische systeem niet functioneert.
- Reputatie van de praktijk: Een goed georganiseerd calamiteitenplan toont aan dat de huisartsenpraktijk voorbereid is op noodsituaties en de belangen van de patiënten serieus neemt. Het kan de reputatie van de praktijk beschermen en het vertrouwen van patiënten behouden.
Het hebben van een calamiteitenplan voor het geval het HIS/KIS niet werkt, is dus cruciaal om de continuïteit van zorg te waarborgen, patiëntveiligheid te waarborgen en te voldoen aan wettelijke en ethische verplichtingen. Dit plan moet worden ontwikkeld, regelmatig getest en geüpdatet om ervoor te zorgen dat het effectief kan worden geïmplementeerd in geval van noodsituaties.