0 of 9 Vragen completed
Vragen:
Je hebt de procesonderdeel al eerder voltooid. Daarom kun je hem niet meer opnieuw starten.
Procesonderdeel is aan het laden…
Je moet inloggen of inschrijven om de procesonderdeel te starten.
U moet eerst het volgende invullen:
De tijd is verstreken
Schrijft u medicatie altijd elektronisch voor (EVS) ?
Electronisch voorschrijven is essentieel voor een goede bewaking van interacties tussen geneesmiddelen en van contra-indicaties voor het gebruik van geneesmiddelen. Hiermee voldoet u aan de wettelijke eisen.
Welk percentage van allergieën legt u gecodeerd vast in het HIS?
Leg de allergieën van uw patiënten altijd gecodeerd vast. Hiermee voorkomt u medicatiefouten. Blijf er naar streven dit zo veel mogelijk gecodeerd en nauwgezet te doen.
Signaleert uw EVS/HIS relevante afwijkingen in meetwaarden (bijvoorbeeld laboratorium uitslagen)?
Huisartsen vragen vaak laboratoriumonderzoek aan. Voor een belangrijk deel heeft deze laboratoriumdiagnostiek tot doel om ziekte uit te sluiten of om de patiënt gerust te stellen, bijvoorbeeld als de huisarts vermoedt dat de klachten gerelateerd zijn aan psychosociale problematiek. In deze situaties is er een lage pretest kans op ziekte. Als de uitslagen van de laboratoriumdiagnostiek vervolgens toch afwijkend zijn, kan dit een probleem opleveren, want hoe interpreteer je ze dan? Zijn de afwijkingen fors, dan is meestal wel duidelijk dat de patiënt iets mankeert en dat er verdere actie nodig is. Maar kleine afwijkingen in combinatie met een lage pretestkans zijn lastiger te interpreteren. Soms leiden zulke uitslagen zelfs tot een cascade van onterechte diagnostiek en behandelingen. Het is mogelijk om de posttestkans op ziekte te berekenen op basis van pretestkans, laboratorium uitslag, sensitiviteit en specificiteit. In de dagelijkse praktijk doet de huisarts dit soort berekeningen echter niet vaak. Ze zijn moeilijk uit te voeren en slecht toepasbaar wanneer er meerdere laboratoriumuitslagen zijn en meerdere diagnoses worden overwogen. Uw HIS kan u daarmee helpen.
Signaleert uw EVS/HIS allergieën voor geneesmiddelen?
Medicatiebewaking is een belangrijk om op basis van de patiëntkenmerken te controleren of er sprake is van mogelijke interacties, dubbelmedicatie, contra-indicaties en allergieën. De patienten kenmerken moeten daartoe wel gecodeerd (ICPC) beschikbaar zijn.
Kunt u een lokaal formularium toevoegen?
Huisartsen maken op lokaal niveau geregeld afspraken over het te voeren farmacotherapeutisch beleid Wanneer deze afspraken opgenomen kunnen worden in het HIS/EVS dan kunt u de lokale werkafspraken eenvoudig raadplegen.
Heeft uw EVS een koppeling met het geneesmiddelenkompas?
Het doel van het geneesmiddelenkompas (GK) is gepast gebruik van geneesmiddelen stimuleren. Dat doet het GK door artsen te adviseren om alleen geneesmiddelen voor te schrijven, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze écht werken. Geneesmiddelen waarvoor dat niet is bewezen, moeten niet worden voorgeschreven, ook al zijn ze nog zo goedkoop. En artsen moeten hele dure geneesmiddelen waarvan de werking wel is bewezen, alleen voorschrijven als er geen ander, goedkoper middel beschikbaar is dat even goed werkt.
Bij welk percentage van de medische interactiemeldingen past u uw beleid aan?
Binnen de huisartsengeneeskunde is het werken met een elektronisch voorschrijf systeem (EVS) breed geïmplementeerd. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een EVS dient deze niet alleen goed ingesteld te zijn (filter e.d.), maar ook gevuld te zijn met de juiste informatie (o.a. welke medicatie gebruikt een patiënt daadwerkelijk, contra-indicaties, diagnoses en allergieën). Indien er te veel interacties zijn vanuit het HIS/EVS dient men te onderzoeken wat daarvan de oorzaak is en eventueel het medicatiebeleid bij te stellen.
Signaleert uw EVS/HIS geneesmiddeleninteracties?
Medicatiebewaking is een belangrijk om op basis van de patiëntkenmerken te controleren of er sprake is van mogelijke interacties, dubbelmedicatie, contra-indicaties en allergieën. De patienten kenmerken moeten daartoe wel gecodeerd (ICPC) beschikbaar zijn.
Heeft u de mogelijkheid om een online medicatie-overzicht voor alle patienten aan te bieden?
Een actueel medicatieoverzicht is een overzicht van alle medicijnen die door uw patiënt worden gebruikt. Ook staat de dosering erbij vermeld. Als de gezondheidssituatie van uw patiënten verandert en/of als uw patiënt met nieuwe artsen te maken krijgt, is een actueel medicatieoverzicht van groot belang.